måndag 15 augusti 2016

Ringblommor








Sådde ringblommor förra året i en rundel och trots att vi fyllt på jord och grävt runt där, så kommer det blommor även i år! Så roligt!


I år blir det blommor i vasen förstås, men även en burk med ringblomsolja. Har repat av kronbladen från några blommor och stoppat i en ren glasburk och hällt på rybsolja. Det går naturligtvis bra med rapsolja eller nån annan neutral olja också. Nu ska burken stå i fönstret.


Hur länge får bli en senare fråga, för jag har sett förslag på från några dagar till några veckor? Får väl helt enkelt hålla koll på hur det ser ut ... 


lördag 6 augusti 2016

Mangold





Nyskördad mangold, sköljd och grovhackad, i små påsar. Stoppar det i frysen för kommande njutning under vintern, i t.ex. pajer och omeletter. Jättegott!


torsdag 4 augusti 2016

Yoghurtglass och mandelskorpor






Läste om yoghurtglass och det lät så gott. Tyvärr innehöll den visst ganska mycket socker. Hittade några olika varianter på hemgjord och provade den här:

  • 2 dl ekologisk turkisk yoghurt
  • rivet skal och saften av en liten ekologisk citron
  • 2 äggulor från frigående höns, ekologiska
  • 1,5 dl ekologiskt strösocker
  • 1 krm vaniljpulver, ekologiskt
  • 3 dl ekologisk vispgrädde
Väldigt mycket tjat om "ekologisk", men jag tycker det är ganska viktigt!

Rör ihop yoghurt, citronskal, citronsaft, socker, äggulor och vanilj. Vispa grädden och rör ner den i smeten. Häll i en form som rymmer ca 1,5 liter och frys i minst 6 timmar.


1,5 dl socker kanske låter mycket? Men det är ju ändå en rätt stor mängd glass. Och, glass ska ju var lite söt i alla fall ...



Till det smakar det gott med ett par mandelskorpor gjorda på mandelmjöl med hackad choklad och smulad torkad citronverbena i. Det här receptet hittade jag i ICA-appen:

  • 6 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g hackad mörk choklad
  • finrivet skal av 1 citron
  • 50 g rumsvarm smör
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  1. Blanda mandelmjöl, bakpulver, hackad choklad och citronskal i en bunke. Jag tog och smulade ner lite torkad citronverbena istället för citronskal.
  2. Vispa smör och socker poröst i en annan bunke.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget, i smör- och sockerblandningen och vispa runt. Blanda ner mjölblandningen till en deg.
  4. Forma degen till två längder (för 30 st) och lägg på en bakplåtspappers-klädd plåt. Grädda i 175°C i ca 30 minuter. Ta ut och låt svalna lite.
  5. Skär längderna i sneda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåten och grädda vidare i 125°C i 15 minuter. 

Efter det sänkte jag temperaturen ytterligare till 100°C och lät ugnsluckan stå på glänt och torkade skorporna en stund till.

Det är ju så olika på ugnar och mina skorpor var inte tillräckligt torra efter den sista kvarten.