torsdag 15 december 2016

Kikärtor










Kikärtor är gott till mycket och en ganska vanlig produkt här hemma. Däremot har jag nog aldrig gjort egen falafel tidigare. En ny erfarenhet.


Hittade ett recept på Saffransfalafel som jag bara måste prova. Förutom kikärtor och saffran innehåller de mandel, gul lök, en vitlöksklyfta, olivolja, rivet citronskal, en kruka koriander, bovetemjöl och lite salt. Glutenfria alltså! Och jättegoda! De är gräddade på plåt i ugn och ligger nu i frysen. Vid servering tänker jag steka på dem i lite smör för att få en frasig yta.


I receptet föreslogs att man serverar dem med en dressing på turkisk yoghurt utrörd med lite sötsur sås och salt och att strö över granatäpplekärnor. 

Sötsur sås blev ett litet frågetecken! Det blev till att leta efter ett enkelt recept även till den.


Såg ett klipp på webben tidigare om att göra maränger av kikärtsspadet! "Nyfiken i en strut" måste naturligtvis prova även det. I ICA-appen finns ett recept och de blev jättegoda. Smakar enligt min mening precis som "vanliga" maränger. 

torsdag 1 december 2016

Bakning, bakning och lite bakning ...



Saffransbullar fyllda med riven mandelmassa, hackad vit choklad och svarta vinbär. En ny kombo!



Resultat av lördagens pepparkaksbak hos min syster. Det har blivit lite av en trevlig tradition ... 



Så blev det första advent. Så fort det gått. Och jag har börjat sticka på mina "Vanten Lysa", med beskrivning från kammebornia.se






Idag har det också bakats. Surdegsbröd med bas av en slatt lite trött filmjölk som skakats ihop med vatten. Ett bra sätt att ta tillvara halvgammal fil eller mjölk.


Det blev även en omgång fröknäcke (recept finns i tidigare inlägg) och en sats quinoakex från ett recept på Saltå Kvarn´s hemsida. Jättegott att ha som snacks med ost eller en god röra till!




Pepparkakor av lera












En lite annorlunda bakning från föra veckan! Hjärtan och stjärnor av lufttorkande lera, att hänga i fönstren på den lilla glasverandan.